Forskom lanserades i april 2016 och blev en en ideell förening ett år senare. Föreningens stadgar kan man läsa här.
Målsättningar
- öka kunskapsutbyte och kompetensutveckling för forskare och kommunikatörer
- stärka vetenskapskommunikationen mellan forskare och beslutsfattare i Sverige
- främja nya kommunikationssamarbeten mellan forskningsorganisationer och med andra aktörer i samhället
- bidra till fler effektiva kontaktytor mellan vetenskap och samhälle
- främja förståelse för och användande av vetenskapliga insikter hos svenska beslutsfattare
Vem kan gå med i Forskom?
Forskom är en förening som är öppet för alla som kommunicerar vetenskaplig forskning – från forskare till kommunikatörer, från universitet till tankesmedjor. Nätverket kommer att nå ut över hela Sverige och ägna särskild uppmärksamhet åt jämställdhet och mångfald.
Vad kommer Forskom att erbjuda?
Forskom är ett forum för forskare och vetenskapsinformatörer med möjligheter att träffas och utveckla färdigheter eller verktyg, samt utbyta idéer och lösningar. Det är en plats för att få inspiration till ditt nästa projekt och praktiska råd om vardagliga utmaningar.
Forskoms hemsida kommer att publicera bloggar regelbundet med tankar kring och inspiration från det bästa inom fältet vetenskapskommunikation. Nätverkets medlemmar kommer också att ha tillgång till ett dedikerat diskussionsforum, som gjorts tillgängligt via Trellis, en plattform för vetenskapskommunikation grundat av the American Association for the Advancement of Science (AAAS). Här kommer du att kunna ställa frågor, dela med dig av resurser och material och få kontakt med ett internationellt nätverk av forskare och vetenskapsinformatörer.
Forskom kommer också att ge direkt tillgång till och insikter från ledande kommunikatörer och forskare från Sverige, Skandinavien och utomlands. Vi kommer att diskutera det senaste inom kommunikationsforskning, särskilt inom vetenskapskommunikation. Och Forskom kommer att arrangera (och hjälpa medlemmar att arrangera) seminarier, workshops eller mingel – aktiviteter som öppnar upp för samarbete och praktisk problemlösning.
Möt vårt team!
Forskom är ett medlemsdrivet nätverk öppet för alla som kommunicerar vetenskap och forskning. Men det finns ett fåtal personer som ser till att föreningens verksamhet rullar på och utvecklas! Forskoms styrelse består av en grupp entusiastiska och passionerade vetenskapsinformatörer och forskare från olika discipliner och bakgrunder. Vi stödjer utvecklingen av Forskom, tar hand om hemsidan och Twitter-kontot, administrerar bloggen och samordnar evenemang. Om du är intresserad av att bidra till Forskom eller om du vill ansvara för en aktivitet, vänligen kontakta oss!
Styrelsen
Ordförande
Rob Watt (@wattrob) är kommunikationschef på Stockholm Environment Institute, tidigare rådgivare till den brittiska premiärministern och brittisk diplomat. Nu brinner Rob för att få forskare att berätta om sin forskning. Just nu är han mycket intresserade av vetenskapen om forskningskommunikation (science of science communication) och hur forskning kommer till nytta i samhället.
Vice ordförande
Helena Ledmyr (@Helena_LB) är tillförordnad chef, och utvecklings- och kommunikationsansvarig på INCF. Hon är också volontär som moderator för @realscientists och kommunikatör för Molecular Frontiers.
Kassör
Malin Sandström (@msandstr) är community engagement officer för INCF och sedan 2006 (!) en vetenskapsbloggare. Tillsammans med matförfattaren Lisa Förare Winbladh, har Malin publicerat en mycket väl mottagen populärvetenskaplig bok om fysik, kemi och biologi inom matlagning och ätande; ”Matmolekyler – kokbok för nyfikna” ( “Matmolekyler – en kokbok för nyfikna”).
Ledamöter
Anneli Sundin (@anneli_sundin) är kommunikatör på Stockholm Environment Institute med en bakgrund i miljövetenskap och hållbarhet. Annelis ambition är att kommunicera forskning på roliga och kreativa sätt som har långsiktiga effekter i samhället. Hon tar hand om Forskoms blogg också!
Ragnhild Larsson (@RagnhildLarsson) är journalist som specialiserat sig på digital storytelling inom vetenskap. Ragnhild är producenten bakom podcasten “Klimatpodden” och har skrivit flera populärvetenskapliga böcker.
Suppleanter
Anders Esselin (@AndersEsselin) är facilitator, kommunikatör och biolog som vill hjälpa folk att tänka klart kring komplexa och svårlösta samhällsfrågor med ett särskilt fokus på miljö och hållbar utveckling.
Annika Moberg (@NikaMoberg) är kommunikationschef för Sveriges unga akademi. Tack vare henne Forskom har en logga!!
Eva Krutmeijer (@krutis65) är frilansande vetenskapskommunikatör och en av Sveriges mest eftertraktade eventmoderatorer. Eva har varit med och skapat några extraordinära vetenskapsevenemang, inklusive en unik samling av 20 Nobelpristagare 2011. Åh just det, Eva brukade vara chef för kommunikation på Kungliga Vetenskapsakademien.
Ben Libberton (@benlibberton) är kommunikatör på @MAXIVLaboratory, världens ljusstarkaste synkotronljusanläggning. Han är även community editor för npj Biofilms och Microbiomes.
Fler initiativtagare till forskom
Fredrik Moberg (@FredrikMoberg) är chef för Albaeco, och forskare och kommunikationsrådgivare vid Stockholm Resilience Centre. Han har en doktorsexamen i systemekologi (med fokus på korallrev) och är en basketnörd.
Gustav Löfgren ansvarar för Expertsvar på Vetenskapsrådet där han även projektleder seminarium. Sedan -99 verksam som redaktör och projektledare i en rad olika projekt inom forskningskommunikation. Journalist i botten med stor nyfikenhet för både högt och lågt.
Hanna Zetterberg (@h_zetterberg) är en frilansande forskningskommunikatör som arbetar där forskning, politik och allmänheten möts och behöver förstå varandra. Hanna tar också hand om Forskoms blogg.
Tinni Ernsjöö Rappe (@tinnirappe) är kommunikationsansvarig för Mistra Centre for Sustainable Markets (MISUM) vid Handelshögskolan.